Pittige discussies in OneWorld Live!

Maandag 8 april organiseerden Humanity House, OneWorld en NCDO de tiende editie van de talkshow OneWorld Live!, die ook via livestream te volgen was. In de bomvolle zaal een mix van jong en oud, nieuwe en bekende gezichten. Thema was de toekomst van ontwikkelings-samenwerking, met als ondertitel: Wint de koopman het van de dominee? Host van deze avond was Marcia Luyten, journaliste en Buitenhof-presentator, sidekick was Ikenna Azuike, oprichter van duurzaam platform Strawberry Earth en videoblog WhatsupAfrica.

'Hulp blijft nodig'
Ton Dietz, directeur van het Afrika Studie Centrum in Leiden, verbaast zich erover dat minister Ploumen veel van het beleid van voorganger Ben Knapen over heeft genomen. Volgens hem kunnen hulp en handel wel naast elkaar bestaan, zolang er samenhang in zit. Ontschotting van beleid is een kans voor maatschappelijke organisaties. Volgens Bram van Ojik ‘blijft hulp nodig’.

Lieke Ruimschoot, ook wel bekend als @digilieke, draagt een gesproken column voor. Ze heeft een compliment voor minister Ploumen: ze is goed in framing. Bij framing krijgt de ontvanger een boodschap die zodanig is verwoord dat de ontvanger overtuigd raakt. Lieke concludeert ironisch dat de titel van de nota niet ‘Wat de wereld verdient’ had moeten zijn, maar eerder ‘Wat Nederland aan de wereld verdient’.
Aan tafel heeft een wisseling van de wacht plaatsgevonden. Olav Boenders is directeur van Wagagai, een Nederlands bedrijf dat chrysanten en rozen verbouwt in Oeganda. Hij heeft Marit Maij naast zich, PvdA’er en in die hoedanigheid woordvoerder ontwikkelingssamenwerking en internationale handel. Boenders weet uit ervaring dat ‘gratis geven slachtoffers maakt’ en pleit ervoor dat we daarmee ophouden. Hij heeft via zijn onderneming Oegandezen bekwaam gemaakt in het verbouwen van bloemen. Deze overgedragen kennis is volgens Maij belangrijk. Op deze manier kunnen lokale bedrijven de concurrentie aan met Westerse bedrijven, waarbij sidecick Azuike grapt: zoals die van Boenders.

Broodbakmachines
Vanuit het publiek is er verbazing over het geld dat vrij gemaakt wordt om goederen te exporteren naar ontwikkelingslanden. Maij en De Caluwé verdedigen dit fonds. Zo komen eiersorteermachines en broodbakmachines uit Nederland en die zijn handig voor het werk dat in ontwikkelingslanden gedaan wordt. Boenders begrijpt niet dat exportkredieten voor Nederlandse ondernemers uit OS budget worden betaald. Maij benadrukt dat handel ‘ontwikkelingsrelevant’ moet zijn: vraaggestuurd en niet marktverstorend.

Het muzikaal intermezzo komt van zangeres Neda en Dr. Rum. Neda is van Groningen naar Kaapstad gelift en heeft daar met eigen ogen armoede gezien. Haar verhaal is te lezen via ThumbsUp Africa en ze hoopt dat de filmopnames die in die tijd gemaakt zijn, een keer op tv komen.

Onbetrouwbaar
Als laatsten schuiven VVD’er Ingrid de Caluwé en Oxfam Novib’s Tom van der Lee aan. Van der Lee: ‘Er is helemaal geen behoefte aan exportsubsidies. Export is zelfs tijdens de crisis blijven groeien.’ Hij pleit voor de belangrijke rol die ngo’s spelen: ‘Maatschappelijke organisaties ter plekke kunnen ongelijkheid binnen ontwikkelingslanden veranderen’. Het succes van Oxfam doordat het een internationale ngo is; ze linken global en local. ‘We weten al langer dat de Nederlandse overheid onbetrouwbaar is.’ De Caluwé vindt dat de ngo’s meer moeten kijken naar de kansen die er liggen, de rol van watchdog op zich moeten nemen en meer focus moeten aanbrengen in hun activiteiten.

Tot slot laat Ruerd Ruben zijn fact check-licht schijnen over de avond. Een van zijn conclusies dat we niet weten hoe effectief de inzet van het bedrijfsleven is omdat de laatste evaluatie hierover 8 jaar geleden is. Waar we het niet over gehad hebben, zijn de thema’s internationale publieke goederen en vrouwen.

Terwijl we de woorden van Ruben op ons laten inwerken, zingen en rappen Neda en Dr. Rum over water als bron van leven. In de foyer wordt daarna nog druk nagepraat. Ook uit het grote aantal enthousiaste tweets blijkt deze editie van OneWorld Live! een geslaagde avond te zijn geweest.
 

  • Op de foto, vlnr: Ikenne Azuike, Marcia Luyten, Bram van Oijk en Ton Dietz
  • Zie voor alle foto's onze Facebook pagina
  • Zie voor alle videos's onze Vimeo pagina