Sotsji: politiek en homo's

Helft Nederlanders associeert Sotsji met politiek en homo’s
Bijna 80 procent vindt dat IOC mensenrechten mee moet nemen bij keuze gastland

Uit NCDO-onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders de Olympische Spelen niet los ziet van politieke aangelegenheden, zoals homorechten, aanslagen en geldverspilling bij de vraag naar hun eerste gedachten bij de Olympische Spelen in Sotsji. Een kleiner deel van de Nederlanders (36%) associeert de Spelen alleen met sport. NCDO deed een representatieve peiling onder 999 Nederlanders van 18 jaar en ouder over wat zij vinden van de verantwoordelijkheid van sporters, supporters en IOC.
 
Discussie over homo- en mensenrechten heeft Nederlanders bereikt 
Nederlanders die bij Spelen in Sotsji aan politiek denken noemen vooral homorechten (42%). De discussie in de media over homo- en mensenrechten heeft de Nederlanders dus bereikt. Een vergelijkbaar deel van de Nederlanders (39%) denkt aan meer algemene ‘politieke’ zaken zoals corruptie en machtsmisbruik en de keuze voor Rusland als gastland voor de Olympische Spelen. Verder wordt de dreiging van aanslagen genoemd (28%) en acht procent van de Nederlanders associeert de Spelen met geldverspilling.

Nederlanders vinden dat IOC mensenrechten mee moet nemen bij keuze gastland
Ruim driekwart van de Nederlanders (77%) geeft aan dat het IOC bij de keuze voor het land waar de Olympische Spelen georganiseerd worden, rekening moet houden met de mensenrechten in dit land. Slechts 17% van de Nederlanders vindt daarentegen dat supporters aandacht moeten vragen door niet mee te reizen naar Sotsji. Een kleine minderheid van de Nederlanders (13%) geeft daarnaast aan graag een boycot van de Spelen als signaal van Nederlandse sporters te zien. 

Meerderheid Nederlanders vindt niet dat sporters aandacht moeten vragen voor homorechten
Ruim de helft van de Nederlanders (53%) vindt niet dat Nederlandse sporters tijdens de Olympische Spelen iets zouden moeten doen om de rechten van homo’s onder de aandacht te brengen. Bijna een derde (32%) vindt dat sporters die verantwoordelijkheid wel hebben in Sotsji. Opvallend is dat jongere Nederlanders (18 tot 34 jaar) vaker (40%) dan oudere Nederlanders (30%) vinden dat de Nederlandse sporters tijdens de Spelen iets moeten doen om aandacht te vragen voor homorechten.