Zoektocht naar de 100 duurzame koplopers

De Duurzame Jonge 100 (DJ100) zoekt de 100 meest innovatieve en inspirerende jonge koplopers op het gebied van duurzaamheid in Nederland. De lijst moet jongeren die zich inzetten voor een duurzaam Nederland, zichtbaarder maken. Sinds 3 september 2013 is het mogelijk jezelf of een ander voor te dragen voor een plek in de DJ100.

Energieopwekking uit planten, ambachtelijke worsten maken, duurzaamheid in het gemeentebestuur, tosti’s van eigen bodem, verantwoorde tv-programma’s produceren, onderzoek op de Noordpool, onderhandelen met de VN namens jongeren. Dat is maar een greep uit wat de duurzame jonge mensen van tegenwoordig te bieden heeft. Het is daarom de hoogste tijd om deze jonge koplopers bekend te maken bij een groter publiek.

De DJ100 is daarop het logische antwoord. Een lijst van 100 toonaangevende jonge mensen met de meest innovatieve en inspirerende initiatieven, ideeën en start-ups op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Dagelijks inspireren zij anderen en met hun acties en brengen ze een duurzaam Nederland een stapje dichterbij.

Zichtbaarheid
De DJ100 is een initiatief van Anna Walraven (FutureFuel), Marjan Kloosterboer (Coördinator van het Earth Charter Jongerennetwerk bij NCDO), Eva Gies (MeetYourHost)en Talitha Muusse (Deloitte). Met de verkiezing willen zij "de jonge generatie inspireren door het werk en de ideeën te laten zien van 100 voorbeeldjongeren, en benadrukken dat je ook zonder groot netwerk of gevestigde naam verandering in gang kunt zetten." De DJ100 werkt samen met 10 ambassadeurs die de DJ100 én met name het werk van jongeren actief in duurzaamheid bekendheid te geven bij het grote publiek.

Uiteindelijk wil DJ100 een platform worden dat duurzame jonge mensen structureel verbindt aan bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. De DJ100 is nadrukkelijk geen ranking. Dit past niet bij de manier van denken van generatie Y, die gebaseerd is op waarden als samenwerking en verbinding.

Spelregels
Jonge mensen tot en met 32 jaar kunnen zichzelf tot 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, nomineren of genomineerd worden op de website dj100.nl. Alle nominaties worden verzameld waarna een jury, bestaande uit een aantal vooraanstaande jonge en oudere experts op het gebied van duurzaamheid de inzendingen beoordeelt. Dit levert een lijst op met 100 jonge koplopers in duurzaamheid, onderverdeeld in verschillende categorieën. Op het slotevenement op 15 november worden de winnaars in elke categorie in de spotlight gezet en wordt een blik in de toekomst geworpen. 

Om dit alles te bereiken werkt DJ100 samen met verschillende partnerorganisaties. Eneco en ASN Bank zijn hoofdsponsor. NCDO host het slotevenement. De DJ100 wordt daarnaast gesteund door KICI, Urgenda, Red to be Blue, MVO Nederland, SVN, Dutch Search, NJR en Greenhost.