Terugblik FoodGuerrilla Event

De wereld verbeteren is een feestje
Ruim 300 jonge mensen verzamelen zich voor FoodGuerrilla Event in Rotterdam

“De wereld verbeteren is een feestje”, zei Maurits Groen (#3 Trouw duurzame top 100) ten overstaan van 300 jonge voedselactivisten, food-ondernemers en studenten die zich vandaag verzamelden op het FoodGuerrilla Event. Het evenement, dat werd georganiseerd door NCDO, OIKOS en lokaalmondiaal, bracht een grote variatie aan voedselinitiatieven bij elkaar op stadslandbouwbedrijf Uit je Eigen Stad in Rotterdam.
 
Jonge voedselbeweging bereidt zich voor  op volgende stap
“Wees brutaal als je een succes wil maken van jouw voedselonderneming”, aldus de jonge ondernemer Thijl Klerkx (18), eigenaar van bezorgservice Thijl. Dicht bij jezelf blijven en trouw blijven aan je eigen principes is net zo belangrijk, vult Lisette Kreischer van The Dutch Weed Burger aan. Beide spreken tijdens het FoodGuerrilla Event over de succesfactoren van ondernemen. Het FoodGuerrilla Event stond in het teken van hoe jongeren kunnen bijdragen aan positieve veranderingen in het voedsellandschap. Onder andere Kirsten Verdel (net terug van Obama campagne), Sywert van Lienden (oprichter G500), Jan Willem van der Schans (onderzoeker WUR) en Oliver Rowe (Britse TV-chef) inspireerden de deelnemers met workshops campagnevoeren, mediatraining en fondsenwerven.
 
FoodGuerrilla’s
De diversiteit van aanwezige voedselinitiatieven is groot: met namen als TooGoodToWaste, Kromkommer, WE CANTEEN, Soupaholic, Proviandruil, Bugbon en Wereldburger zetten de initiatiefnemers zich in tegen verspilling en overgewicht, of juist voor lokaal en seizoensgebonden voedsel, alternatieven voor vlees en vis, een eerlijke prijs voor boeren in Nederland of Ethiopië en andere actuele voedselthema’s. Stuk voor stuk strijdlustige groepjes die met weinig middelen maar verrassende acties publieke aandacht en supporters winnen voor hun idee. “Wij merken dat deze jongeren en young professionals onderdeel willen zijn van een groter netwerk om ervaringen uit te wisselen en nieuwe ideeën op te doen om hun initiatieven verder te brengen”, aldus Kim Sauter van NCDO. Carlijn Savelkouls van Stichting Oikos voegt toe: “Op die behoefte wilden we inspelen met het FoodGuerrilla Event.”
 
Best of FoodGuerrilla
En wat gebeurt er na het FoodGuerrilla Event? “Hopelijk voorziet dit event de deelnemers van munitie om succesvol door te gaan met hun initiatief”, zegt Sauter. Daarnaast bestaat het vervolg ook uit een hele concrete actie. De winnaar van de Best of FoodGuerrilla wedstrijd – het Rotterdamse no-waste–duo  Jente de Vries en Lisanne van Zwol van Kromkommer ontving van NCDO 2.000 euro om hun idee voor een guerrilla-actie de komende maanden uit te gaan voeren. Het platform FoodGuerrilla van NCDO, waarbij zich sinds september al 80 initiatieven hebben aangesloten, gaat ook in 2013 verder.  Doel is om het netwerk van jonge voedselactivisten te blijven versterken en initiatieven ondersteuning te bieden bij het bedenken en succesvol maken van hun publieksacties.