Kokosbast als alternatief voor houtskool

Donderdagavond werden in De Rode Hoed in Amsterdam de prijswinnaars van Ondernemen Zonder Grenzen bekend gemaakt. Winnaar van de Ondernemen Zonder Grenzen coachingsprijs is Rik Stamhuis van Jiro-Ve dat al 1.500 families uit drie kleine steden in Madagascar voorziet van producten die werken op zonne-energie. De publieksprijs gaat naar Jeroen Janssens, die met zijn bedrijf Martono & Company een duurzaam alternatief voor houtskool op de Nederlandse markt brengt, waarvoor hij gekoolde kokosnootbasten uit Indonesië importeert en met dit afval een nieuw product creëert. Hij wint een redactioneel artikel op NUzakelijk.

Ondernemen Zonder Grenzen (OZG)
OZG 2013 daagde Nederlandse ondernemers uit een businessplan te schrijven dat er in slaagt om zowel winstgevend als ook duurzaam te ondernemen in Afrika, Azië of Latijns-Amerika. Nederlandse ondernemers maken kans op een investering van € 100.000,- van De Investeerdersclub. De vijf genomineerden die uit meer dan honderd inzendingen werden gekozen zijn: Africa Sustainable Aquaculture voor duurzame productie van tilapia voor de lokale markt in Ethiopië, Rural Spark dat slimme energienetwerken realiseert, ENEWA dat waterfilters om de gezondheid van arme huishoudens te verbeteren produceert, African Clean Energy dat ultra-schone en zeer populaire biomassa kookkacheltjes voor binnenshuis koken produceert en Jiro-Ve dat met de coachingsprijs ook een traject won bij EY t.w.v. € 2.500,-. OZG is een initiatief van NCDO en BiD Network in samenwerking met EY, De Investeerdersclub en Impact Hub Amsterdam.

MAKE IT HAPPEN!
Op dit moment worden subsidies voor non-profit organisaties teruggedraaid en bezuinigt de overheid nog verder op ontwikkelingssamenwerking. Initiatieven die wel geld opleveren, hangen samen met handel en ondernemerschap. Dagvoorzitter Lars Sørensen opende het event niet voor niks met de boodschap ‘You can make it happen!’ De generatie van nu weet hoe sociale én economische ontwikkeling samen gaan en dat werd duidelijk zichtbaar bij Ondernemen Zonder Grenzen.