Jongeren geen wereldverbeteraars

Nederlandse jongeren zien zichzelf niet als wereldverbeteraars
Onderzoek naar mening over wereld en duurzame gedrag jongeren

Nederlandse jongeren gedragen zich in 2013 redelijk duurzaam. Ze zijn zich bewust van de effecten van hun gedrag op anderen in de wereld. Daarnaast vinden jongeren het ook belangrijk om mensen in arme landen te steunen in hun ontwikkeling. Nederlandse jongeren zien echter geen rol voor zichzelf weggelegd in de verbetering van de wereld.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Jongeren & de Wereld’ dat door NCDO werd uitgevoerd onder ruim 1.400 Nederlandse jongeren tussen 12 en 18 jaar. In het onderzoek beantwoorden ze vragen over hun duurzame gedrag en geven ze hun mening over gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid en afhankelijkheid in de wereld.

Jongeren gedragen zich niet duurzamer dan vorig jaar
Jongeren gedragen zich in 2013 redelijk duurzaam; ze laten de kraan veelal niet onnodig lopen tijdens het tandenpoetsen, doen het licht uit als ze de kamer verlaten en gooien plastic tasjes en eten vaak niet zomaar weg. Er valt echter ook nog wat te winnen in het duurzame gedrag van jongeren: ze laten de oplader van hun mobiele telefoon in het stopcontact zitten, laten zich graag met de auto wegbrengen en bijna alle jongeren eten vaak vlees. Op deze punten zijn de jongeren zich ten opzichte van 2012 niet duurzamer gaan gedragen.

Zelf bijdragen aan betere wereld is moeilijk
Jongeren zijn zich over het algemeen bewust van de effecten van hun gedrag hier op het leven elders in de wereld, en andersom. Ook voelen zij zich in zekere mate verantwoordelijk voor het oplossen van mondiale vraagstukken. Toch zien Nederlandse jongeren over het algemeen maar beperkte mogelijkheden voor zichzelf om bij te dragen aan een betere wereld volgens deze principes.

Nederlandse jongere wil mensen in arme landen helpen
Een meerderheid van de jongeren (63%) vindt het zeer belangrijk om mensen in arme landen te helpen zich te ontwikkelen. Slechts zes procent vindt dit onbelangrijk. Dit betekent niet dat jongeren willen dat de regering meer geld gaat uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking. Ze vinden het vooral belangrijk dat er geld gaat naar gezondheidszorg en onderwijs.