Eerste duurzame nieuws-app in Nederland gelanceerd

De duurzame nieuws-app, Duurzaam Journaal, is dinsdag 11 juni 2013 gelanceerd tijdens OneWorld Live! in De Balie in Amsterdam. Het is de eerste keer dat verschillende duurzame media samenwerken om gezamenlijk hun nieuws omtrent duurzaamheid bij een groter en nieuw publiek onder de aandacht te brengen. De initiatiefnemers van Duurzaam Journaal zijn het duurzame magazine OneWorld van NCDO, het duurzame platform De Betere Wereld en de digitale krant DNP.
 
Het beste duurzame nieuws bij elkaar gebracht in één app, dat is het idee achter Duurzaam Journaal. De gratis applicatie voor iOS, te downloaden in de Apple Store, bevat onder andere nieuws over duurzaam ondernemen, achtergrond/onderzoek, doe-het-zelf acties, duurzame lifestyle, de nieuwste vacatures, een agenda met alle mogelijke activiteiten op het gebied van duurzaamheid en algemeen duurzaam nieuws. De verschillende partijen die de app mogelijk maken denken niet in termen van concurrentie, maar werken samen om zo een breder en nieuw publiek aan te boren.
 
“Op elk duurzaam platform doet ieder zijn ding. Hoe mooi is het als krachten worden gebundeld en duurzaam nieuws onder één paraplu wordt aangeboden, kosteloos. De Betere Wereld activeert graag haar netwerk hiervoor.”
Almar Fernhout, directeur/founder De Betere Wereld
 
De app maakt gebruik van hetzelfde platform als de digitale krant DNP. De digitale krant is een platform dat journalisten nieuwe mogelijkheden en kansen biedt, maar wil ook graag door media-innovatie en -ondernemerschap bijdragen aan een duurzame samenleving.
 
“Informatie is de bron van vooruitgang en ontwikkeling, vandaar dat we met plezier onze expertise en technologie ter beschikking hebben gesteld van Duurzaam Journaal.”
Jan-Jaap Heij, directeur Digital Second/DNP
 
“OneWorld gelooft dat iedereen kan bijdragen aan een duurzame wereld. Samen met DNP en De Betere Wereld kunnen we nog meer mensen daarvoor enthousiast maken. We zijn trots op Duurzaam Journaal”. 
Hans Ariëns, hoofdredacteur OneWorld magazine van NCDO

De app in het kort
Als Duurzaam Journaal geopend wordt verschijnt een overzicht van de verschillende rubrieken waarover de app beschikt: Nieuws, Mensen, Ondernemen, Duurzaam leven, Shopping, Achtergrond, Doe-het-zelf en Agenda. De content voor de rubrieken komt van de verschillende partners die deelnemen aan Duurzaam Journaal en loopt via RSS-feeds. Duurzaam Journaal geeft ook aanbevelingen voor RSS-feeds en lezers kunnen zelf RSS-feeds toevoegen. Daarnaast biedt de app de mogelijkheid PDF’s te downloaden, zodat een artikel later makkelijk terug te lezen is. De applicatie is voorlopig alleen beschikbaar voor iOS.
 
De initiatiefnemers
OneWorld.nl is de grootste Nederlandse website over mondiale verbondenheid en duurzame lifestyle. Het gratis tijdschrift OneWorld magazine verschijnt tien keer per jaar en wordt uitgegeven door NCDO. NCDO is
het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking.
 
De Betere Wereld is een inspirerend platform voor iedereen die 'groen' en 'duurzaam' wil zijn, zonder daarbij te hoeven inleveren. De website beschikt over meer dan 7.000 artikelen. Daarnaast verspreidt De Betere Wereld een gratis verkrijgbare krant in tabloid-formaat met informatieve specials, af te halen bij honderden adressen.
 
DNP is een innovatieve digitale krant die in februari 2013 is gelanceerd met een iOS-app. Inmiddels is DNP ook online te lezen op het web. DNP wordt gemaakt in de geest van Dagblad De Pers, dat van 2007 tot 2012 verscheen. Vernieuwend aan DNP is de mogelijkheid om je als lezer te kunnen abonneren op auteurs.