16 oktober - Wereldvoedseldag

Een dag per jaar - op 16 oktober, Wereldvoedseldag – zetten organisaties die zich met voedselvraagstukken bezig houden de deur open om met u in gesprek te gaan over hun werk, hun visies en ook over de vraag wat zij vinden dat de grootste uitdagingen zijn die nu om aandacht vragen.

En dat kan heel divers zijn. Want het gaat op wereldvoedseldag al lang niet meer alleen om honger: wereldwijd zijn er evenveel mensen met honger als met ongezond overgewicht. En het is al lang niet meer een zorg van overheden en hulporganisaties alleen.

Van de cityfarmer bij u om de hoek, tot de moestuin van Michelle Obama naast het Witte Huis; overal voelen mensen de noodzaak om na te denken en initiatieven te nemen die te maken hebben met wat ze op hun bord scheppen. Jonge boeren zoeken naar andere manieren om hun bedrijf te voeren, multinationals zoeken naar duurzame oplossingen op het snijpunt van voedsel, water en energie, voedselproducenten in Afrika zoeken hun weg naar de wereldmarkt. Omdat er tussen obesitas en honger, tussen monocultuur en biologische productie, tussen fastfood en rauwe groenten, tussenwegen te verkennen zijn die leiden naar een wereld waar uiteindelijk alle mensen gewoon iedere dag voldoende en gezond en lekker kunnen eten.

Nieuwsgierig naar de grote diversiteit aan jonge voedselinitiatieven in Nederland? Kijk op www.foodguerrilla.nl, het nieuwe platform van NCDO dat opkomende voedselinitiatieven verbindt en voorziet van munitie om campagne te voeren. Volg hun activiteiten op Twitter via @foodguerrilla of www.facebook.com/foodguerrilla.

Wilt u zelf iets doen rond wereldvoedseldag? Maak dan bijvoorbeeld eens een wereldmaaltijd: in dit filmpje ziet u hoeveel elke wereldbewoner elke dag kan eten als het eten eerlijk verdeeld zou zijn. Meer informatie en recepten vindt u hier.